Ocenení zamestnanci školstva

26.03.2011 Prešov

Oslavy Dňa učiteľov v meste Prešov vyvrcholia dňa 24. marca 2011 v podvečerných hodinách v sále PKO. Z rúk primátora mesta si prevezmú ocenenia zamestnanci škôl a školských zariadení na území mesta i v pôsobnosti školského úradu mesta Prešov, kam spadá 21 obcí.
Bolo neľahkou úlohou komisie vybrať spomedzi návrhov od fyzických i právnických osôb. Veríme, že táto pocta bude pre vybratých morálnym ocenením a povzbudením do ďalšej práce v tomto náročnom odvetví. Pri výbere ocenených sa zohľadňovala nielen práca pedagogických, ale aj nepedagogických zamestnancov školstva.
Kto teda bude ocenený?
František Šatník - pracuje v ZŠ s MŠ Lipovce ako školník – údržbár, má 35 rokov praxe. O školu sa stará vzorne, svojou dobrou vôľou a šikovnými rukami prispieva k jej zveľadeniu, hojí jej ochorenia a zranenia, je jej lekárom. Je zodpovedný ochotný, vľúdny. Svoju trpezlivosť, dobrú náladu a humor rozdáva všetkým od žiakov až po vedenie školy. Podieľal sa na objavovaní jaskyne Zlá diera v Lipovciach a je nositeľom zlatej Jánskeho plakety.
Kamila Repaská - pracuje ako vedúca zariadenia školského stravovania pri ZŠ Veľký Šariš. Má 33 rokov praxe. Pod jej dohľadom je strava chutná, nebojí sa nových vecí a nových trendov v stravovaní. Je mimoriadne aktívna, zapája sa do rôznych podujatí súvisiacich so zdravou výživou a zdravým životným štýlom, má zmysel pre zodpovednosť a je veľmi spoľahlivá.
Mgr. Eduard Schwarzbacher - riaditeľ ZŠ Mukačevská, má 34 rokov praxe, jeho aprobáciou je ruský jazyk a telesná výchova. Dlhodobo pracuje s mládežou v oblasti športu (najmä hádzanej) a turistiky. Ako bývalý aktívny športovec uplatňuje svoje skúsenosti v trénerskej práci - úspešne trénuje hádzanú chlapcov - starších žiakov, čím pozitívne zviditeľňuje a reprezentuje mesto Prešov.
Gabriela Žabková - riaditeľka MŠ Čergovská, má 39 rokov praxe. Typickou je pre ňu zodpovednosť, rozvaha a pokora s akou pristupuje k svojej práci. Dokáže nachádzať riešenia v zložitých situáciách. Počas dlhoročnej práce s deťmi zo sociálne znevýhodneného prostredia si svojou trpezlivosťou a kultivovanými komunikačnými schopnosťami získala mnohých rodičov. Svoje skúsenosti dokázala preniesť aj do riadiacej práce, kde na najvyššom piedestáli hodnotového rebríčka stojí dieťa. Vlastným príkladom ukazuje cestu ako pomáhať iným, svoju prácu zvláda s ľahkosťou a nadhľadom.
Mgr. František Novotný - riaditeľ Súkromnej strednej odbornej školy Pod Kalváriou v Prešove. Je to cieľavedomý človek so zmyslom pre spravodlivosť a zodpovednosť, stále prichádza s novými nápadmi, ktoré sa snaží zrealizovať. Je spoluzakladateľom Lions klubu, kde pomáha ľuďom v ťažkých životných situáciách. Organizoval deväť gastronomických výstav, je spoluorganizátorom výtvarných výstav. Jeho žiaci získali vďaka jeho vedeniu rôzne spoločenské ocenenia v regióne, na Slovensku i v zahraničí.
Mgr. Emília Straková - učiteľka na ZŠ Mirka Nešpora s aprobáciou matematika – fyzika. Má 37 rokov praxe. Je odborným garantom matematických a fyzikálnych súťaží na škole s úspechmi v okresných i krajských súťažiach. Pri plnení pedagogických povinností je zodpovedná, je to tvorivý typ učiteľa, uplatňuje inovatívne metódy. Vedie predmetovú komisiu a školský sklad učebníc. Na základe dlhoročných skúseností zvláda všetky situácie, ktoré prináša pedagogická prax. Efektívne komunikuje s vedením školy i s rodičmi. Je priateľská, láskavá, pritom prísna a spravodlivá a objektívna v hodnotení.
Mgr. Emil Fotta - zástupca riaditeľky školy na ZŠ v Širokom, učiteľ s aprobáciou matematika – technika. 20 rokov pôsobil ako riaditeľ ZŠ v Širokom. Podieľal sa na úspechoch mladých hasičov na celoslovenskej i európskej úrovni (2005 a2007 titul majstra Európy pre dievčenské družstvo). Je to skúsený a zodpovedný pedagóg, obľúbený učiteľ, výborný kolega.
Mgr. Viera Valíčková - učiteľka na ZŠ Šmeralova, odbor slovenský jazyk a literatúra - dejepis. Pre žiakov je autoritou a vzorom už 33 rokov. Lásku k histórii a hlavne k histórii Prešova prenáša aj na žiakov, ktorým sa venuje aj v mimovyučovacom čase organizovaním vychádzok po historických pamiatkach Prešova. Je iniciatívna, ústretová a ochotná. V minulom roku bola zvolená za predsedníčku obecnej školskej rady.
prof. PhDr. Milan Darák, PhD. (in memoriam) - počas svojej pedagogickej praxe pôsobil na Univerztie P. J. Šafárika a ako docent a profesor na Prešovskej univerzite - na katedre pedagogiky FHPV. Garantoval študijný odbor učiteľstvo akademických predmetov, andragogika a pedagogika. Pôsobil ako člen Vedeckej rady FHPV PU v Prešove, člen Komisie pre doktorandské štúdium na PF UMB v Banskej Bystrici a FF UK v Bratislave. V Krakove bol členom Európskej asociácie pre bezpečnosť. Významné bolo jeho členstvo v redakčných radách časopisov. Bohatá bola jeho pedagogická i vedecko-výskumná činnosť. Prednášal teóriu výchovy, filozofiu výchovy, metodológiu pedagogického výskumu. Bol školiteľom mnohých bakalárskych, diplomových, rigoróznych i dizertačných prác. Významný je jeho podiel na riešení vedecko-výskumných projektov katedry i fakulty. Je autorom štyroch monografií, množstva vedeckých a odborných prác, ktoré publikoval v domácich i zahraničných časopisoch a zborníkoch. Jeho pracovný život bol príkladom pracovitosti, húževnatosti, odbornej erudovanosti, zodpovednosti a lásky k práci. Životná pút\' nášho prof. PhDr. Milana Daráka, PhD. sa po vážnej chorobe skončila dňa 12. októbra 2010.
Všetkým oceneným blahoželáme!
 
Veronika Gazdová, PhDr. 
 

Vyberte región